Thursday, February 24, 2011

etok




Etok..what is etok???
hihihi.....
orang kelantan dan terengganu biase nyer tahu ape etok nie...
kalau cari dalam kamus dewan pun tak ade istilah etok nie..
kenapa?? sebab ia dipanggil dalam dielek kelantan..

etok nie sejenis seafood, tp tak pulak duduk kat laut..
tp etok boleh dijumpai di kawasan sungai...
so riverfood la kot...hihhihi...
etok ini kate nyer tergolong dlm kumpulan yang sama dengan tiram, kupang, kepah dan kerang.

macam mana etok dimasak???
biasa nyer etok nie disalai dengan beberapa rempah seperti bawang, serai, halia dan lain2...
menurut sumber:

Untuk empat gantang etok yang akan disalai, guna setengah kilogram bawang putih dan bawang merah, sedikit halia, serai dan garam secukup rasa.
Serai paling banyak digunakan untuk menambahkan aroma dan menyedapkan rasa
etok salai selain dapat menghilangkan bau hanyir pada etok.

Proses memerap etok mengambil masa setengah jam sebelum disalai selama satu hingga dua jam.

Cara menyalai etok ialah dengan menggunakan buluh yang dijadikan seperti jaring. Etok disalai menggunakan api yang sederhana dengan jarak ketinggian satu meter. 1

Berdasarkan pengalaman hidup saya.. tak ade lagi rasenyer orang salai etok sendiri. sebab proses nyer rumit sikit. ye la...mane nk kena g kaut kat sungai lagi...nak kena basuh lagi...nak kena salai lagi...

nak makan, senang citer, pergi pasar beli jer...murah..1 KELONGSO

NG 1 RINGGIT....

Bagaimana nak makan etok???

hahaha..nie agak mencabar kalau first time makan....memang kena belajar betul2 dari yang dah biasa makan. sebab, kalau kita makan tiram ke, kepah ke, kalau dah masak memang dah terbuka sendiri. tapi etok tidak. masih tertutuo rapat. kalau yang terbukak tu, jangan la makan..kalau makan, confirm cirit nanti. sebab yang dah terbukak tue makan nyer tak fresh....

so, cara nak makan senang jer. guna lah barisan gigi-gigi anda yang tersusun kemas itu. kalau tak tersusun pun boleh jugak makan.[ tiada kaitan dgn sesiape ek...jgn terasa ek]. susah nak explain dalam blog nie. kalau berminat nak tahu lebih lanjut pasal etok nie, gi la tanya mana2 kawan atau sedara anda yang orang kelantan. mintak dieorang demonstrate sekali...


- ini lah isi etok tue...pic from internet-

-nie real picture of etok yang menjadi santapan sayer cuti mid sem hari tu-

1 comment:

  1. lapar weh tgk etok 2..supo sedak jah..lamo x makey..

    ReplyDelete